Un esdeveniment amb mobilitat sostenible posa el focus en reduir al màxim la petjada de carboni generada pels desplaçaments dels seus participants. Et donem idees de com fer-ho si vens al Maresme.
Què és la mobilitat sostenible?
El concepte de mobilitat sostenible neix a partir de la necessitat urgent de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i és aquella que es basa en l’ús de transports públics, de bicicletes, de patinets o en els desplaçaments a peu.
Segons ell darrer informe del MITECO, les emissions de CO2 atribuïdes al transport durant el 2021, van suposar el 29,3% del total de les emissions nacionals. Xifra si més no preocupant ja que supera a la d’emissions del sector industrial, que just arriben al 21%.
Per tant l’objectiu d’una mobilitat més sostenible és promoure un canvi profund i sense retorn en els patrons apresos fins ara. Un canvi que ens dugui a millorar la nostra relació amb el medi ambient, a la vegada que la nostra salut i la del planeta.
El Pacte per la Mobilitat Sostenible del Maresme
L’octubre del 2020 neix el Pacte per la mobilitat sostenible del Maresme amb un marc temporal de cinc anys, que marca un nou full de ruta per la comarca en aquesta matèria i que la concep com un tot integrat per on moure’s amb facilitat.
Per exemple, una de les actuacions, que ja és una realitat, ha estat l’alliberació del peatge de la C-32 amb la pertinent desviació del trànsit de la N-II (antiga Via Augusta).
Aquesta acció ha permès descongestionar la façana marítima de la comarca, fet que permetrà convertir-la en un pas més cívic i amigable.
De fet, com a part d’aquesta integració, el pla també compta a desenvolupar una xarxa ciclable que afavoreixi la mobilitat quotidiana entre poblacions.
Però no això només, també vol que fomenti el cicloturisme o la circulació d’altres formes de transport sostenible com patinets elèctrics o similars.
D’altra banda, i sumant-se a aquests dos reptes, el pla també inclou un increment de l’eficiència de transport públic, tant de la xarxa de ferrocarrils de rodalies com de la de busos urbans.
La intenció és que aquestes estableixin, a la vegada, una bona connexió amb la xarxa ciclable, per tal de reforçar el concepte d’integració de modes de transport.
Com gestionar la mobilitat d’un esdeveniment de forma sostenible
Quan organitzem un esdeveniment un dels temes més importants a gestionar són els trasllats dels participants.
Els temps són molt rellevants durant la jornada, ja que normalment es volen fer moltes coses en un període curt de temps.
Potser aquest seria el primer punt a revisar: el programa de l’esdeveniment. Cada cop s’opta més per la qualitat que per la quantitat i aquesta és una premissa que lliga molt bé amb el concepte de la mobilitat sostenible.
Moure’s en transport públic, en bicicleta o a peu a priori sembla més lent i en aspectes com l’anar a peu o en bicicleta o és, sobretot per distàncies llargues. Però en canvi, en distàncies curtes i sobretot en trajectes urbans, anar a peu o en bicicleta resulta molt més profitós.
Idees i possibles combinacions per un esdeveniment amb mobilitat sostenible
Per si mateixos els esdeveniments ja estan pensats per apropar persones, però si a més, els temps de trasllats són en transport públic, l’efecte es multiplica.
Posem pel cas que una empresa vol reunir als treballadors de dos departaments per tal d’acostar-los i aconseguir una millor fluïdesa en certs aspectes crítics del dia a dia.
Per fer-ho, organitza una trobada / jornada de treball per afavorir la comunicació entre ells en un entorn més relaxat.
Perquè no aprofitar els moments dels trasllats per seguir creant equip?
El fet de caminar o pujar a un transport públic en grup, fa que la gent es barregi i connecti més i millor. I un altre dels altres grans avantatges de fer-ho és que l’esdeveniment es converteix en un esdeveniment slow.
Anant més poc a poc prima la qualitat a la quantitat i tot pren una dimensió més humana i reconfortant.
Fora cues, esperes, clàxons i embotellaments, el transport públic i la bici són sinònims de llibertat i al Maresme ho comprovaràs.
Tipus de trasllats
Per començar podríem identificar dos tipus de trasllat: el del punt d’origen dels participants i els trasllats durant la jornada.
En el primer cas, si els participants són de la vora, hauríem de prioritzar que arribessin en tren des del seu punt d’origen. Per exemple una manera de fer-ho seria assumir la despesa del seu bitllet de tren.
Si els participants requereixin un desplaçament en avió, hauríem d’animar-los a escollir companyies aèries responsables.
Que quines són? Ho són les que tenen una política mediambiental de cara a reduir emissions i a fer servir combustibles menys contaminants.
En el segon cas, el dels trasllats durant l’esdeveniment, en funció de les dimensions del grup i de les seves necessitats podrem jugar amb una bona varietat:
- Tren. El tren de rodalies uneix Barcelona amb Blanes i para a totes les poblacions de la costa del Maresme amb una freqüència de mitja hora màxim.
- Busos urbans i interurbans. Recorren els municipis i la comarca en totes direccions.
- Busos particulars. Per segons quin tipus de grup/esdeveniment caldrà fer servir un bus particular el qual, com que prioritza el transport col·lectiu ja és molt més sostenible que anar en cotxes privats.
- Bicicletes i bicicletes elèctriques. A la comarca tenim un bon nombre d’empreses que ofereixen tant lloguer com activitats amb bicicleta, per si a més de comptar amb elles com a mitjà de transport, volem ampliar l’experiència.
- Patins elèctrics.
- Anar a peu.
Un exemple pràctic
Si al matí volem organitzar una sessió de presentació de producte o una reunió entre els treballadors de dos departaments, necessitarem una sala o espai de reunions o treballar. Per afavorir que els participants poguessin arribar a peu des de l’estació, aquesta s’hi hauria de trobar a prop.
Un cop acabada aquesta sessió, per anar a dinar podríem tria qualsevol dels transports citats anteriorment per desplaçar-nos fins al restaurant escollit.
I a la tarda com que el territori maresmenc és ampli i comprèn tant mar com muntanya, per tant, podem ser molt creatius tant en organitzar activitats com en combinar tipus de transports per arribar-hi.
Avantatges d‘un esdeveniment així
En aquest sentit, un esdeveniment amb mobilitat sostenible pot ser una bona manera de fomentar nous hàbits entre els seus participants, a la vegada de fer més visible el compromís de l’empresa amb la sostenibilitat.
Quan estem davant de canvis importants, i hi estem, hem de fer els deures en matèria de sensibilització i qualsevol ocasió és bona per fer-los.
Sensibilitzar a partir d’experiències en primera persona resulta ser d’allò més eficient per tal de ser capaços d’assimilar, recordar i integrar aquests nous hàbits a la nostra vida.
Cada gra de sorra és important. És la manera d’anar fent una muntanya.
Al Maresme ho sabem i ja hem començat a fer créixer la nostra perquè hi puguis pujar.