Vols crear un esdeveniment que perduri a la memòria dels participants i alhora tingui un impacte positiu a la destinació? Dissenya un esdeveniment que contribueixi al desenvolupament sostenible del Maresme.
Pots fer-ho a través d’activitats de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), com la neteja de platges, la plantació d’arbres, el treball amb empreses sostenibles i fundacions, i així marcar la diferència i deixar un llegat durador.
Ah, i no oblidis fer el càlcul i compensació de la petjada de carboni del teu esdeveniment.
Neteja de platges i rieres
Una de les maneres més efectives de millorar el Maresme és a través de la neteja de les seves platges i rieres. Organitzar una jornada de neteja amb voluntaris i participants en el teu esdeveniment pot ajudar a eliminar els residus i els plàstics que amenacen la vida marina i la bellesa natural de la costa. A més de tenir un impacte directe a la salut de l’ecosistema marí, aquesta activitat fomentarà la consciència ambiental i promourà pràctiques sostenibles entre els participants.
Pots combinar-ho amb activitats de team building al Maresme com la proposta de Greenevents: mar, font de vida.
També el pots vincular a projectes de divulgació o ecoturisme amb Posidònia 2021, una iniciativa mediambiental que promou la conservació i recuperació de l’Alguer de posidònia de Mataró.
Plantació d’arbres
Els arbres tenen un paper fonamental en la conservació del medi ambient i la mitigació del canvi climàtic. Organitzar una iniciativa de plantació d’arbres al Maresme no només contribuirà a augmentar la cobertura vegetal, sinó que també ajudarà a combatre l’erosió del terra i millorar la qualitat de l’aire. A més, la plantació d’arbres es pot convertir en una activitat educativa, ensenyant als participants sobre la importància de la reforestació i la conservació de la biodiversitat.
Treballar amb empreses sostenibles
Una altra manera de millorar el Maresme és fomentar la col·laboració amb empreses locals compromeses amb la sostenibilitat. En seleccionar proveïdors i socis que operin de manera responsable amb el medi ambient i la comunitat, el teu esdeveniment es converteix en motor per promoure pràctiques empresarials sostenibles a la regió. Això inclou aspectes com ara la utilització de materials reciclables, la reducció del consum d’energia, el foment de l’economia local i la implementació de polítiques justes per als treballadors.
Aquí podeu trobar les empreses del Maresme que estan certificades amb el segell Biosphere per a la sostenibilitat turística.
Col·laborar amb fundacions
El Maresme compta amb diverses fundacions i organitzacions sense ànim de lucre que treballen per preservar l’entorn natural i millorar la qualitat de vida de les comunitats locals. En associar-te amb aquestes fundacions a través del teu esdeveniment, pots oferir suport a projectes específics com l’educació ambiental o la promoció d’iniciatives socials. Això no només tindrà un impacte directe a la regió, sinó que també enfortirà la imatge del teu esdeveniment com a agent de canvi i responsabilitat.
Per exemple, la Fundació Maresme, una entitat social que millora la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual compta amb El Bar Cafè 9 (https://barcafenou.cat/), a Mataró un espai amb compromís, on serveix cuina mediterrània sostenible amb productes locals i de temporada, però també un espai social i comunitari on es fan activitats culturals. Disposen d’una sala que es pot llogar per a reunions i ofereix un servei de càtering per a empreses.
Una altra fundació arrelada al Maresme amb què es pot col·laborar és La Fundació El Molí d’en Puigvert, orientada a la inserció laboral i social de persones amb trastorns de salut mental. Entre altres projectes tenen Palafolls Compra Social, amb botigues de roba Outlet de marques molt conegudes.
Conservació del patrimoni cultural
Podeu afegir al vostre esdeveniment o viatge d’incentius propostes d’associacions que treballen en la conservació del patrimoni cultural a la zona. Al Maresme algunes propostes serien les associacions de castellers, els Capgrossos de Mataró (que ofereixen activitats d’incentius per a empreses) o els Maduixots de l’Alt Maresme, a més de Bricbarca, un centre d’estudis nàutics per recuperar i promoure la cultura marinera del Maresme .
La responsabilitat social corporativa ofereix una oportunitat valuosa per millorar el Maresme a través del teu esdeveniment. En organitzar activitats com la neteja de platges, la plantació d’arbres, treballar amb empreses sostenibles i col·laborar amb fundacions, podeu deixar una empremta positiva i contribuir al desenvolupament sostenible d’aquesta bella regió. Recorda que cada petit esforç compta i que, en unir-nos en pro d’un objectiu comú, podem assolir un canvi significatiu. El Maresme t’espera amb els braços oberts per ser millorat i protegit!
Altres associacions i Fundacions amb què pots fer activitats RSC o col·laborar al Maresme són:
- NATMONT: Associació Naturalistes el Montnegre i la Tordera per donar a conèixer el patrimoni natural del Montngegre i la conca de la tordera
- Agimm: AGIM, és una entitat que dóna suport personalitzat i grupal a totes aquelles persones que han patit Ictus, malalties neurodegeneratives i discapacitats físiques.
- Maresme Circular: Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (oferiexen visites i activitats)
- Fundació Iluro: Compten amb espais per a reunions.
- Econimbus: sortides i tallers per educació ambiental, activitats de RSC
- Lleureka: Projectes Educatius, és una associació d’educació no formal, sense ànim de lucre, que neix al febrer de 2004 amb la finalitat d’oferir projectes educatius, lúdics, socials de qualitat a la població del Masnou.
- Ursus: Escola de natura i activitats de sensibilització ambiental.
- Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls: Investigació, sensibilització i atenció a persones afectades per la malaltia de l’ELA.