Els esdeveniments esportius serveixen per desemmascarar aptituds entre el personal d’una empresa. Els participants arriben a donar el millor d’ells mateixos en unes instal.lacions esportives reglamentàries i un bon programa d’activitats.

La potència dels edeveniments esportius crea imatge corporativa i desperta el sentiment de pertànyer a un grup. No és en va doncs, que l’esdeveniment esportiu agrada tant a empreses i marques per organitzar accions promocionals, de branding o de motivació d’equips.  

Per aconseguir la victòria en un esport competitiu es requereix afany de superació, alt rendiment i treball en equip. Igual que a una empresa. Per tant en esdeveniments esportius per empreses es busca contínuament l’analogia entre aquests dos mons.

Treure el personal del seu lloc de treball serveix per conèixer-lo millor, i és un punt  determinant per atorgar càrrecs i responsabilitats, per tal de millorar el rendiment o, fins i tot, l’ambient laboral. 

Ara bé, per obtenir els resultats desitjats, un esdeveniment d’aquest tipus ha d’estar ben organitzat i ha de comptar amb un treball previ per crear una motivació esportiva real. No tothom a l’empresa té el mateix interès per l’esport ni les mateixes condicions físiques. 

Com organitzar esdeveniments esportius? 

Per tal de viure l’esperit de competició en el seu significat més ampli, a algunes empreses els agrada organitzar les seves pròpies olimpíades amb entrenaments setmanals i sessions de seguiment tècniques.

Fins i tot algunes tenen en compte l’aspecte psicològic de cada un dels treballadors per  ajudar-los a trobar la motivació per participar. 

En un esdeveniment així no es pot deixar a ningú enrere. Tothom hi ha de prendre partit de la manera que sigui. El disseny de responsabilitats i accions per tot el personal es bàsic per tal que tothom hi participi.

El seu èxit radica en la participació i en el foment d’un bon ambient de companyonia. Resulta molt interessant veure com les distàncies entre persones que treballen juntes disminueixen quan el clima laboral és més distès.

Per organitzar esdeveniments esportius que no són d’un sol dia sinó que comptaran amb una preparació prèvia es aconsellable planificar fins al darrer detall.

Les feines a fer són: escollir unes instal.lacions que garanteixin la idoneïtat de la pràctica esportiva, optar per un allotjament proper a les instal.lacions, estudiar bé la dieta dels participants, elaborar un bon programa d’activitats i dissenyar responsabilitats per tothom, per tal de garantir la participació de tots.

Les feines a fer són: escollir unes instal.lacions que garanteixin la idoneïtat de la pràctica esportiva, optar per un allotjament proper a les instal.lacions, estudiar bé la dieta dels participants, elaborar un bon programa d’activitats i dissenyar responsabilitats per tothom, per tal de garantir la participació de tots.

Pel que fa al programa formatiu o tècnic de les empreses, en cas que n’hi hagi,  es recomana que no sigui molt dens i tingui lloc al principi del dia. En cas contrari, es corre el risc  que el cansament d’haver competit impedeixi l’atenció plena dels assistents

Quines són les instal.lacions idònies?

Els organitzadors han de tenir molt en compte el nivell físic dels participants i comptar amb les instal-lacions adequades quan orgagnitzen esdeveniments esportius.

D’aquesta manera per futbol, es recomanen els camps de gespa natural, tot i que cada cop es fan servir més els d’artificial per evitar sorpreses si les condicions meteorològiques no són òptimes. 

Per natació, les piscines han de ser reglamentàries de 50 m i una temperatura de l’aigua d’entre 23 i 27 graus. 

Les pistes d’atletisme han de comptar amb les instal.lacions per les diferents disciplines. A més a més dels elements i accessoris com porteries mòbils, cordes de separació de carrils, banderoles de gir, blocs de sortida o cronòmetre.

Pel ciclisme, sigui de carretera o de muntanya, els hotels han de tenir espais per poder deixar les bicicletes i el terreny ha d’oferir rutes senyalitzades de diferents nivells de dificultat, tant en pla com en terreny inclinat.

Normalment les jornades esportives transcorren durant tot un matí o una tarda, per tant és necessari tenir en compte la compatibilitat d’horaris amb els equips locals que fan ús diari de les instal.lacions. 

És molt important també que els participants tinguin avituallament d’aigua i aliments en el mateix centre esportiu.

Què ha de tenir un allotjament?

Pel que fa a l’allotjament és aconsellable escollir un hotel còmode amb spa, piscina i sala de massatges, i si és possible, ubicat en un entorn natural i tranquil. I si a més a més se situa prop de l’espai per la pràctica esportiva, tot es desenvoluparà amb més agilitat.

Un dels factors més importants per garantir un bon rendiment és la dieta dels participants i aquesta s’ha de pactar amb l’allotjament. 

Donada la intensitat de l’esforç físic es recomana una dieta rica en hidrats de carbó i proteïnes baixes en greixos. No és bo el consum d’alcohol durant les jornades, però per sopar sí que es pot servir vi o cervesa en petites quantitats. 

Destinacions de Turisme Esportiu del Maresme

Al Maresme tenim dues localitats distingides amb la marca d’especialització de Destinació de Turisme Esportiu: Santa Susanna i Calella. 

Aquesta marca l’atorga Turisme de Catalunya a les destinacions que ofereixen instal.lacions i serveis d’alta qualitat,  tant per esportistes d’elit i professionals, com per amateurs o turistes que vulguin practicar esport.

Els requisits esportius que compleixen aquestes destinacions són d’estàndards generals com unes bones instal·lacions. Però també específics per a les modalitats esportives en les quals la destinació està especialitzada. 

A Santa Susanna la destinació l’han concedida per esports com el ciclisme de muntanya i de carretera, la vela lleugera, el futbol i esports col.lectius com el bàsquet, l’handbol o el voleibol.

A Calella, els esports certificats són la natació, el futbol, l’atletisme, el running i també el ciclisme.

A més a més de les instal.lacions i els serveis especialitzats pel turisme esportiu, aquestes destinacions ofereixen unes condicions òptimes per a la pràctica esportiva com poden ser: 

– Una climatologia ideal per a la pràctica esportiva durant tot l’any.

– Serveis sanitaris i de medicina esportiva

– Una bona i variada oferta d’allotjament.

– Variada oferta comercial esportiva.

– Una atractiva oferta turística.

Per tant, una destinació turística enfocada a l’esport ofereix un conjunt de possibilitats per combinar les disciplines esportives amb altres activitats paral.leles on també hi caben el lleure i la gastronomia.

Esperem que us hagi agradat l’article, que el compartiu i que ens deixeu els vostres comentaris.