El Maresme és una destinació sostenible i per això treballem per poder oferir la possibilitat d’organitzar esdeveniments amb petjada de carboni zero.

En aquest article us proposem maneres de reduir les emissions de carboni en els esdeveniments, dissenyar-los de forma eco-friendly i gestionar responsablement els recursos hídrics. Ens acompanyes?

Redueix l’impacte ambiental

Factors que ajuden a reduir l’impacte ambiental dels esdeveniments:

1- L’espai: Selecciona llocs que estiguin compromesos amb la sostenibilitat i que tinguin mesures en marxa per reduir la seva empremta de carboni. Busca espais que utilitzin fonts d’energia renovable, tinguin sistemes de gestió eficient de residus i promoguin pràctiques sostenibles a les operacions diàries. Pots inspirar-te amb les empreses del Maresme que ja estan certificades amb el distintiu Biosphere i que per tant treballen d’acord amb uns valors de sostenibilitat i millora contínua.

2- Transport més sostenible: Fomenta l’ús de transport públic i l’ús de bicicletes per arribar a l’esdeveniment. Proporciona informació sobre les opcions de transport sostenible disponibles i estableix incentius per encoratjar els participants a utilitzar aquestes alternatives.

Com organitzar esdeveniments neutres en carboni al Maresme tren maresme

3- Energia renovable: Fes servir fonts d’energia renovable durant l’esdeveniment. Si és possible, tria proveïdors que ofereixin opcions d’energia neta, com ara panells solars o energia eòlica. Considera la possibilitat d’utilitzar generadors solars o sistemes de bateries per a esdeveniments a l’aire lliure.

4- Alimentació sostenible: ofereix opcions de menjar i beguda sostenibles durant l’esdeveniment. Prioritza productes locals, orgànics i de temporada. Evita els aliments amb alt contingut de carboni, com la carn i els productes lactis, i opta per plats vegetarians o vegans. Minimitza el malbaratament d’aliments i utilitza vaixella i utensilis reutilitzables o compostables. Pots consultar els restaurants i serveis de càtering del Maresme aquí.

5- Conscienciació i educació: Informa als participants sobre les accions que estàs prenent per organitzar un esdeveniment neutre en carboni i sostenible. Inclou informació sobre la importància de la sostenibilitat a tots els àmbits. Anima els assistents a adoptar comportaments sostenibles durant l’esdeveniment i proporciona recursos perquè puguin continuar aprenent i prenent mesures després de l’esdeveniment.

Recorda que la col·laboració amb proveïdors i socis també és fonamental per organitzar esdeveniments neutres en carboni. Treballa amb empreses i organitzacions compromeses amb la sostenibilitat al Maresme per garantir un enfocament integral i efectiu en la reducció d’emissions.

Calcula la petjada de CO2

Com a entitat organitzadora de l’esdeveniment, és important conèixer l’impacte que generarà en termes d’emissions de carboni. Considera factors com el transport dels participants, el consum d’electricitat, la generació i la gestió de residus, entre d’altres.

Com organitzar esdeveniments neutres en carboni al Maresme eco.jpg

4 passos per calcular la petjada de CO2 del teu esdeveniment:

1- Identifica les fonts de CO2: analitza tant el transport com el consum d’electricitat, alimentació i logística relacionats amb l’esdeveniment.

2- Recopila dades: recull informació quantitativa de cadascuna de les fonts d’emissió identificades. Per exemple, el nombre de quilòmetres recorreguts pels participants i els vehicles utilitzats, el consum d’electricitat en quilovats per hora (kWh), la quantitat de residus generats i la destinació final, entre d’altres.

3- Fes servir factors d’emissió estàndard: pots recórrer a bases de dades i eines en línia que proporcionen factors d’emissió estàndard per fer els càlculs.

4- Suma totes les emissions calculades: obté la suma total de les emissions dels diferents factors identificats.

A partir d’aquí pots cercar fórmules per reduir l’impacte: planteja’t preguntes com: es poden desplaçar els participants en transport públic? poden anar amb bici? Quines opcions de transport col·lectiu tenen emissions més baixes? Quin impacte té contractar un càtering que treballi exclusivament amb producte local?

Compensa la petjada de carboni

Per compensar les emissions de carboni que no es puguin reduir invertint en projectes de compensació de carboni. Aquests projectes poden incloure reforestació, neteja de platges o rieres, conservació de boscos, energies renovables o projectes d’eficiència energètica. També pots adquirir crèdits de carboni certificats per donar suport a aquestes iniciatives i equilibrar les emissions generades pel teu esdeveniment.

Com organitzar esdeveniments neutres en carboni al Maresme 2

Considera també la petjada hídrica

A més de la petjada de carboni, és important tenir en compte la petjada hídrica dels esdeveniments. El Maresme té un entorn costaner privilegiat i una diversitat d’ecosistemes aquàtics. Per minimitzar l’impacte en els recursos hídrics, es poden implementar mesures com ara la reducció del consum d’aigua durant l’esdeveniment, la instal·lació de sistemes de reutilització i reciclatge de l’aigua, així com l’elecció de proveïdors locals compromesos amb la gestió sostenible de l’aigua.

En conclusió, els esdeveniments neutres en carboni, dissenyats de manera eco-friendly i considerant la petjada hídrica, són fonamentals per promoure la sostenibilitat al Maresme i a qualsevol lloc. La compensació de la petjada de CO2, l’eco disseny d’esdeveniments i la gestió responsable de l’aigua són accions concretes que poden marcar la diferència en organitzar esdeveniments al Maresme.